بررسی پشم سنگ و ویژگی های آن  

تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه

پشم سنگ و پشم شیشه دو نوع متداول از الیاف عایق می باشند که در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارند. با توجه به شباهت های بالایی که این دو نوع از الیاف عایق دارند، تفاوت هایی نیز برای آن ها وجود دارد. در این مقاله از باملات به بررسی تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه خواهیم پرداخت. برای درک بهتر این تفاوت ها در ابتدا خواص پشم سنگ و پشم شیشه را بطور مختصر مورد بررسی قرار می دهیم با ما همراه باشید. برای خرید انواع پشم سنگ می توانید به باملات مراجعه کنید. در باملات پشم سنگ در انواع مختلف با قیمتی مناسب عرضه می گردد.

بررسی پشم سنگ و ویژگی های آن

پشم سنگ نوعی از الیاف طبیعی است که از مواد معدنی و اغلب از سنگ بازالت تولید می‌گردد. این الیاف استفاده بسیار وسیعی در صنایع، کارخانه‌ها، منازل و هر مکانی که نیاز به عایق‌کاری داشته باشد، دارد. الیاف پشم سنگ عایق مناسبی در برابر حرارت، صدا، رطوبت و مایعات است. از این الیاف می‌توان برای ایجاد محیط رشد هیدروپونیک نیز استفاده کرد. نقطه ذوب این نوع از الیاف حدود 1300 درجه است. گرچه، تحمل دمای آن بازه منفی 30 درجه تا مثبت 750 درجه را دربر می‌گیرد. پشم سنگ از مواد خام تماماً معدنی ساخته شده و کم‌ترین مقدار تولید آلاینده را در بین انواع الیاف دارد. این ویژگی و همچنین قابل بازیافت بودن آن سبب می‌شود که این الیاف کم خطرترین الیاف برای محیط زیست و زیست انسان باشد. گرچه، استفاده و نصب این الیاف نیز ممکن است در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی موجب ایجاد حساسیت، خارش پوستی و یا آسیب به دستگاه تنفسی شود. خواص پشم سنگ عبارتند از:

  • عایق صدا: به علت وجود هوا در بین الیاف پشم سنگ، این الیاف عایق بسیار مناسبی در برابر امواج صدا است. از این ویژگی آن می‌توان در صنایع و پالایشگاه‌های برای عایق‌کاری در برابر صدا استفاده کرد. این الیاف تا حدود 35 برابر بتن و 25 برابر آجر خشتی می‌تواند در برابر صدا مقاومت کند.
  • عایق رطوبت و نفوذ مایعات: الیاف پشم سنگ عایق بسیار مناسبی در برابر نفوذ آب و رطوبت است. ساختار مواد خام مورد استفاده در این الیاف و همچنین مهندسی تولید آن موجب این ویژگی می‌شود.
  • عایق حرارت: پشم سنگ به علت نقطه ذوب بالایی که دارد، تا حد زیادی می‌تواند از گسترش آتش و یا حرارت جلوگیری کند. از این ویژگی می‌توان در کوره‌ها و صنایع برای حفظ حرارت و افزایش ایمنی استفاده کرد.
  • طبیعت و ساختار استریل: این الیاف به علت مقاومت در برابر نفوذ رطوبت، آب و گرد و غبار، بستر مناسبی را برای رشد قارچ، باکتری و آفت فراهم نمی‌کند.
  • تولید کم آلاینده: به علت استفاده از مواد خام طبیعی در الیاف پشم سنگ، این الیاف کم‌ترین تولید آلاینده را دارد. همچنین درصورت از بین رفتن ساختار این الیاف، می‌توان دوباره آن را بازیافت کرد.

بررسی پشم سنگ و ویژگی های آن  

بررسی پشم شیشه و ویژگی های آن

پشم شیشه نوعی از الیاف عایق است که از فیبرهای شیشه ساخته می‌شود. این الیاف اغلب از حرارت دیدن شن و شیشه‌های بازیافتی در دمای 1450 درجه سانتی‌گراد تولید می‌گردد. مهندسی ساخت این نوع از الیاف نیز شباهت زیادی به تولید پشمک دارد. از الیاف پشم شیشه می‌توان به‌عنوان عایق حرارتی و صوتی استفاده نمود. این الیاف شباهت زیادی به الیاف فایبرگلس دارد، به طوری که معمولاً تشخیص این دو از یک دیگر کار آسانی نیست. لازم به ذکر است که تفاوت این دو عایق در ترکیبات اولیه است. فایبرگلس از ترکیب پشم شیشه و لاستیک تولید شده، در حالی که پشم شیشه صرفا از شن و شیشه‌های بازیافتی تولید می‌شود. انواع پشم شیشه تحمل دمای متفاوتی را به ارمغان می‌آورد. به طور کلی، نهایت تحمل دمای این نوع از الیاف به 500 درجه سانتی‌گراد رسیده، در حالی که بازه دمایی مناسب برای استفاده از این محصول منفی 200 درجه تا مثبت 130 درجه است همچنین، درصورتی که در دماهای بالاتر این الیاف شروع به سوختن کند، میزان گاز سمی کمی را منتشر می‌کند. ویژگی‌های پشم شیشه عبارتند از:

  • عایق حرارت و برودت: الیاف پشم شیشه به عنوان عایق مناسبی در برابر حرارت تا دما 130 درجه محسوب می‌شود گرچه، کارکرد این عایق در برابر برودت بسیار مناسب‌تر و معقول‌تر است.
  • عایق صوتی: این الیاف، در صورت استفاده مهندسی شده، تا حد زیادی از عبور امواج صدا جلوگیری می‌کند. از پشم شیشه در دیوارها نیز می‌توان به منظور ایجاد محیط آکوستیک استفاده کرد.
  • صرفه‌جویی در مصرف انرژی: الیاف پشم شیشه عایق مناسبی برای استفاده در ساختار منازل، اداره‌ها و مکان‌هایی که تفاوت دمایی با دمای محیط بیرون دارند، است، این ویژگی سبب می‌شود که این عایق تا حد زیادی از هدر رفت انرژی مصرفی جلوگیری کند.
  • مقاومت کم در برابر رطوبت: یکی از معایب الیاف پشم شیشه، مقاومت کم آن در برابر رطوبت است. در صورتی که این الیاف در معرض رطوبت قرار بگیرد، ساختار خود را از دست داده و عملکرد مناسبی از خود نشان نمی‌دهد.
  • عایقی نامناسب برای زیست انسان: الیاف پشم شیشه در دراز مدت ممکن است موجب ایجاد مشکلات تنفسی، ضعف چشمی، اختلال در کارکرد بدن و در مواردی خاص، سرطان شود.

بررسی پشم شیشه و ویژگی های آن  

بررسی تفاوت پشم سنگ و پشم شیشه

این دو الیاف ممکن است در بعضی موارد کارکردی یکسان از خود نشان دهند، درحالی مواد اولیه سازنده پشم شیشه، شیشه‌های بازیافتی و مواد اولیه سازنده پشم سنگ، سنگ‌های معدنی و آتشفشانی است. از تفاوت‌های این دو الیاف می‌توان به شش مورد زیر اشاره کرد:

  • ساختار پشم سنگ، چگالی بیشتری داشته و به طور کلی دوام بیشتری دارد.
  • پشم سنگ عملکرد خود را تا دمای 750 درجه حفظ می‌کند، در حالی که این دما در پشم شیشه به حدود 130 درجه می‌رسد.
  • قیمت پشم شیشه نسبت به پشم سنگ مقرون به صرفه‌تر است.
  • پشم سنگ عایق بسیار مناسبی در برابر رطوبت و مایعات است، در حالی که پشم شیشه در برخورد با رطوبت به سرعت شانه خالی می‌کند.
  • هر دو عایق مناسبی در برابر امواج صدا هستند اما، پشم سنگ کارکرد مناسب‌تری را ارائه می‌دهد.
  • پشم سنگ مناسب‌ترین الیاف برای محیط زیست و زیست انسان بوده، درحالی که پشم شیشه بسیار مضر و آسیب‌زا است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

باز کردن چت
1
Scan the code
چطور میتونیم کمکتون کنیم ؟